Adam yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 86. ve 89. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, kişinin vücuduna zarar vermeyi, sağlığını ve algılama yeteneğini bozmayı içeren ve kasten ya da taksirle işlenebilen bir suçtur. Kasten yaralama suçunda fail bilerek ve isteyerek hareket eder ve bu davranış, mağdurun ölümü ile sonuçlanmaz. Taksirle yaralama suçunda ise fail istemeden ve öngörmeden mağduru yaralar, bu davranış sonucunda mağdur hayatını kaybetmez. Şimdi içeriğimizde yaralama suçu ve adam yaralamanın cezası ile ilgili tüm detaylardan söz edeceğiz.
Kasten Yaralama Suçu Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesi kapsamında düzenlenen kasten yaralama suçu, “vücut dokunulmazlığına karşı suçlar” kategorisinde yer almaktadır. Kişinin vücudunun herhangi bir bölgesine acı verilmesi, sağlığı ve algılama yeteneğinin bozulması ve bu eylemin bilerek gerçekleştirilmesi, kasten adam yaralama suçu ile ilgili unsurları meydana getirir.
Kasten yaralama suçunun işlenmesi için belirli bir hareketten söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle mağdur, faile karşı bu suçu işlerken, pek çok farklı eylem gerçekleştirebilir ve bu eylemleri çeşitli aletlerle sonuçlandırabilir. Suçun oluşmasında kişiye verilecek acının miktarından söz edilemez. Az ya da çok acı vermesi bunda etken değildir. Kişinin vücuduna acı verilmesi ya da acı vermek için hareket edilmesi, kasten yaralama suçunu meydana getirir.
Kasten Yaralama Suçunun Gerçekleşme Biçimleri
Kasten adam yaralama suçunun oluşması için failin mağdurun canını yakma ve sağlığını bozma amacıyla hareket etme hedefinde olması gerekir. Bunu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmelidir. Tabii ki bu durum suçun oluşmasına sebebiyet verse de suçun gerçekleştirilme biçimleri farklılık göstermektedir. Adam yaralama suçunun gerçekleştirme biçimleri şu şekildedir:
Vücuda Acı Vererek Yaralama
Basit yaralama ile ilgili suçları ifade eden vücuda acı vermekteki temel kasıt, kişinin vücudunda farklı düzeylerde acı duygusunu hissettirmektir. Bu şekilde farklı aletler ya da uygulama şekli ile kişinin vücuduna zarar verilebilir.
Algılama Yeteneğini Bozarak Yaralama
Mağdurun algılama yeteneğinin bozulması, gerçeklik algısını yitirmesi, psikolojik anlamda farklı bir hale bürünmesi ve buna ek olarak sağlıklı düşünme yetisinin zarar görmesi gibi durumlar, altılama yeteneğinin bozulmasına işarettir. Bu durum, kasten yaralama suçunu oluşturur.
Sağlığı Bozarak Yaralama
Mağdura yönelik olarak gerçekleştirilen eylem ile mağdurun psikolojik ya da fiziksel sağlığı bozulabilir. Bu durum hayatını etkileyeceği için kasten yaralama suçunu oluşturur. Pek çok farklı eylem ile gerçekleştirilebildiğinden, sağlığın bozulması geçici veya kalıcı olabilir.
Kasten Yaralama Suçunun Unsurları
Bilerek ve isteyerek bir başkasının vücuduna zarar vermek, psikolojik ya da fiziksel sağlığını bozmak veya algılama yeteneğine hasar vermek, kasten yaralama suçunu oluşturur. Bu nedenle suçun oluşması için bazı unsurların gerçekleşmesi gerekir. Kasten adam yaralama suçu unsurları ise şu şekildedir:
- Mağdur: Kasten yaralama suçunda mağdurdan bahsedebilmek için mağdurun gerçek kişi olması gerekir.
- Fail: Mağdur gibi fail de yalnızca gerçek kişiler olabilir.
- Hareket: Suçun oluşması için fail, mağdurun vücuduna, sağlığına ya da algılama yeteneğine zarar vermelidir. Mağdur bu hareket sonucunda hayatını kaybetmemesi gerekir. Aksi durumda kasten öldürme suçu devreye girecektir. Öte yandan hareket farklı şekillerde ve araçlarla gerçekleştirilebilir.
Yaralama suçunun maddi unsurları yukarıdaki gibidir. Bunun yanı sıra manevi unsurlarından da söz etmek gerekecektir. Kasten yaralama suçunun manevi unsuru ise kasttır. Failin yaralama suçunu bilerek ve isteyerek işlemesi gerekir. Bu nedenle kasten yaralama suçu ortaya çıkmaktadır. Failin kastı yaralamak olduğundan öldürme ya da öldürmeye teşebbüs suçu ortaya çıkmayacaktır. Ancak failin kastının öldürme odaklı olması durumunda mağdurun ölümü, kasten öldürme suçunu ortaya çıkarır. Fail bu amaçla yaralanmışsa, kasten öldürmeye teşebbüs suçundan bahsedilebilir.
Kasten Yaralama Suçunun Cezası
Kasten yaralama cezası, suçun işlenme biçimi, nerede işlendiği, kime işlendiği gibi unsurlara göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bu şekilde basit ve nitelikli yaralama cezası verilecektir. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu uyarınca verilecek cezaların alt ve üst limitleri şu şekilde olacaktır:
Kasten Basit Yaralama Cezası
Suçun basit halinin ortaya çıkması için mağdur, basit ölçekli ve kolay bir tedavi ile iyileşebilecek yaralamalara maruz kalması gerekir. Eğer failin gerçekleştirdiği eylem ile yaralanan mağdur tıbbi müdahale yapılarak iyileşebildiyse, o halde faile 1 yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Kasten yaralama suçunun işlenmesi sonrasında mağdurun yaralanma derecesi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek düzeyde ise o halde faile 4 aydan 1 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecektir.
Kasten Nitelikli Yaralama Cezası
Kasten yaralama suçunun işlenme biçimi, kime karşı işlendiği, hangi biçimde işlendiği gibi durumlar, suçun ağırlaştırılmış hallerini oluşturmaktadır. Bu kapsamda nitelikli yaralama suçu cezası belirlenmektedir. Peki, yaralama suçunun nitelikli halleri ve verilen cezalar nelerdir?
Hakim tarafından verilen cezanın yarı oranında ve (f) bendine göre 1 kat artmasına sebep olan nitelikli haller şu şekildedir:
- Silah kullanılarak
- Canavarca hisle
- Kardeş, eş, boşanılan eş ya da üstsoy veya altsoya karşı
- Kamu görevi sebebiyle kamu görevini yerine getiren kişiye
- Fiziksel ve ruhsal açıdan kendini savunma gücü bulunmayan kişiye
Yukarıdaki hallerde kasten yaralama suçunun işlenmesi cezanın yarı oranında ya da 1 kat arttırılmasına sebep olur. Buna ek olarak Türk Ceza Kanunu’nun 87. maddesinde de bahsedilen aşağıdaki haller de bulunmaktadır. Eğer yaralama suçu sonucunda;
- Mağdurun yüzünde kalıcı bir iz,
- Hamile kadının çocuğunu normalden daha erken doğurması,
- Mağdurun konuşma yetisinde net şekilde görülebilen bozulma,
- Mağdurun duyu organlarının işlevlerinde belirli oranda kalıcı azalma ve
- Mağdurun yaşamını riske sokma gibi haller ortaya çıkıyorsa, o halde hakim tarafından belirlenen ceza 1 kat arttırılacaktır.
Failin gerçekleştirdiği kasten yaralama eylemi sonucunda;
- Hamile kadının çocuğunun düşmesi,
- Tedavisi bulunmayan bir hastalığın oluşması,
- Kısırlık ya da çocuk yapmaya engel durumların ortaya çıkması,
- Duyu organları, iş organları ve uzuvlarda işlev kaybının olması ve
- Yüzde ciddi anlamda değişikliğin oluşması halinde, faile verilen ceza iki kat oranında arttırılacaktır.
Yukarıda da bahsedildiği üzere, adam yaralamanın cezası gerçekleşen eyleme göre değişiklik göstermektedir.
Kasten Yaralama Suçu İşlenme Şekilleri
Bilerek ve isteyerek bir kişinin genel sağlığına zarar vermek, vücuduna acı vermek, psikolojik açıdan zor durumda kalmasına ve algılama yeteneğini belirli ölçüde yitirmesine sebep olmak, kasten yaralama suçunu oluşturur. Bu kapsam yaralama suçu aşağıdaki şekillerde işlenebilir:
- Bıçakla
- Silahla
- Zehirleyerek
- Hayvan kullanarak
- Tuzak kurarak
- Yumruk, kafa vb. vücudun belirli bölgelerini kullanarak fiziksel güçle
- Kavga ederek
- Sopa vb. aletler kullanarak
Yukarıdaki yöntemler kullanılarak kasten yaralama suçu işlemek, en çok görülen örneklerdir. Bunun dışında farklı şekillerde suçun işlenmesi mümkündür ve bununla ilgili pek çok Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Taksirle Yaralama Suçu Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesinde düzenlenen taksirle yaralama suçu; öngöremeden, istemeyerek ancak özenli ve tedbirli hareket edilmediği için bir başkasının vücuduna zarar vermek, algılama yeteneğinin zarar görmesine sebep olmak ve genel sağlığını tehlikeye atmak şeklinde ifade edilmektedir. Taksirle yaralama ne demek? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.
Suçun oluşmasına neden olan durum, kasıt değildir. Kasıtlı olmadan, gerçekleşen eylemin sonucunu öngöremeden davranış sergilemektir. Özellikle iş kazaları, doktor hataları vb. durumlar, taksirle adam yaralama suçunun en fazla oluştuğu eylemlerdir.
Taksirle Adam Yaralama Suçu Unsurları
Yaralama suçunun taksirle işlenmesi halinde kişiye Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında cezai uygulama gerçekleştirilir. İlgili suçun oluşmasına neden olan maddi unsurlar ise aşağıdaki gibidir:
- Fail: Taksirle işlenen yaralama suçunun faili herkes olabilir.
- Mağdur: Hayatta olan kişi, taksirle yaralama suçunun mağduru olabilir. Henüz doğmayan bebek ve beyin ölümü gerçekleşen bir kişi, taksirle yaralama suçunun mağduru olarak ifade edilemez.
- Hareket: Suçun oluşması için mağdurun vücuduna zarar verme, sağlığını ve algılama yeteneğini bozma eylemleri gerçekleşmelidir.
Taksirle yaralama suçunun manevi unsuru ise taksirdir. Kişi suçu öngöremeden ve taksirle işlemesi gerekir. Doktorun bir ameliyat sırasında tedbirsiz davranması sonucunda bir hastanın farklı semptomlarla karşılaşması buna örnek olarak gösterilebilir.
Taksirle Yaralama Suçunun Oluşma Şartları
Bir kişinin, karşısındaki kişiye bilerek ve isteyerek zarar vermesi, bunun sonucunda mağdur olan kişinin hayatını kaybetmemiş olması kasten yaralama suçunu oluşturur. Ancak taksirle yaralama suçu için “kasti” bir davranış olmamalıdır. Peki, suçun oluşma şartları nelerdir?
- Fail, öngörülebilir bir sonucun olmasına karşın ve bu sonucu öngörememiş olması
- Gerçekleşen eylemin, fail tarafından taksirle işlenmesi
- Yaralama eyleminin istemeden ve fark edemeden gerçekleşmesi
- Gerçekleşen eylem ile oluşan sonuç arasında nedensel bir ilişkinin bulunmaması
Yukarıdaki şartlar ile yaralama suçunun ortaya çıkması halinde fail, taksirle yaralama suçu kapsamında ceza alacaktır.
Taksirle Yaralama Suçu Cezası
Kişi, istemeden ve öngöremeden, adam yaralama suçunu gerçekleştirmesi halinde, TCK 89 kapsamında cezai uygulamalar ile karşı karşıya kalır. İlgili ceza miktarı basit şekilde farklı nitelikli şekilde farklıdır. Bu kapsamda taksirle adam yaralamanın cezası aşağıdaki gibi uygulanmaktadır.
Taksirle Basit Yaralamanın Cezası
Taksirle yaralama cezası, temel hali ile 3 aydan 1 yıla kadar hapis olarak belirlenmiştir. Bunun için fail mağdurun vücuduna acı veren, genel sağlığı ya da algılama yeteneğini bozan bir eylemde bulunması gerekmektedir. Ancak suçun nitelikli hali de bulunmaktadır. Bu hallerin gerçekleşmesi durumunda cezanın miktarı artmaktadır.
Taksirle Nitelikli Yaralamanın Cezası
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucunda yaralamaya sebebiyet verme halinde fail, TCK 89 kapsamında ceza alır. Ancak cezayı arttıran haller bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
- Mağdurun vücudunda kemik kırılması,
- Yüzde kalıcı bir izin oluşması,
- Hayatı tehlikeye sokacak bir durumun ortaya çıkması,
- Konuşmada kalıcı bir hasarın ortaya çıkması,
- Duyu organları, iç organları ve uzunlarda işlevsel zayıflığın oluşması ve
- Hamile kadının bebeğini normal süreden erken doğurması halinde, faile verilen ceza yarı oranda arttırılacaktır.
Yukarıdaki ağırlaştırıcı hallerde ceza yarı oranında arttırılmaktadır. Aşağıdaki nitelikli hallerde ise ceza oranı değişmektedir:
- Mağdurun yüzünde kalıcı hasar,
- İyileşmesi mümkün olmayan bir hastalığın ortaya çıkması,
- Çocuk yapmaya engel bir durumun oluşması,
- Konuşmada bozulmaların oluşması,
- Duyu organları, iç organları ya da uzuvlarda işlev kaybının ortaya çıkması ve
- Hamile kadının çocuğunu düşürmesine sebep olunması halinde, faile verilen ceza 1 kat oranında arttırılacaktır.
Yukarıdaki hallerin yanı sıra yaralama eylemi birden fazla kişi üzerinden gerçekleşirse, o halde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanır. Çünkü taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma cezayı ağırlaştırıcı bir eylemdir.
Yaralama suçu bilinçli taksirle işlenirse, o halde faile verilecek olan ceza 3’te 1 oranından 2’de 1 oranına kadar arttırılabilir.
Taksirle Yaralama Suçunda Bilinçli Taksir ve Basit Taksir Ayrımı
Bilinçli taksir ve basit taksir halinde faile uygulanacak olan ceza değişiklik göstermektedir. Peki, ikisi arasındaki fark nedir? Basit taksirde fail öngöremeden ve sonucunu tahmin edemeden, taksirle yaralama suçunu işler. Ancak bilinçli taksirde durum daha farklıdır.
Bilinçli taksirle yaralama suçunda fail, istemeden ve taksirle suçu işlese de gerçekleştirdiği eylemin sonucunu öngörmesine karşın suçu işler. Bu da bilinçli taksiri ortaya çıkarır.
Yaralama Suçu Şikayete Tabii Midir?
Kasten yaralama suçunun basit hali, şikayete tabiidir. Bu durumda ancak bir şikayet gelmesi halinde soruşturma başlatılabilir. Ancak nitelikli kasten yaralama suçu şikayete tabii değildir. Bu durumda re’sen soruşturma başlatılabilir.
Taksirle yaralama suçu ise şikayete tabiidir. Şikayet olmaması halinde zamanaşımı süresi geçince soruşturma başlatma imkanı ortadan kalkacaktır. Öte yandan bilinçli taksirle işlenen yaralama suçunun basit hali şikayete tabiidir. Ancak nitelikli hali şikayete tabii değildir.
Kasten Yaralama Suçu Savunma Dilekçesi
Kasten yaralama suçu ile ilgili yargılanan faillerin, olayla ilgili savunmalarını hakime sunmaları için kasten yaralama suçu savunma dilekçesi hazırlaması gerekir. Bu dilekçede olay ile ilgili tüm detaylara yer verilmeli ve savunma net bir şekilde açıklanmalıdır. Aşağıda ise örnek bir dilekçe yer almaktadır:
… ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
DOSYA NO:…
SANIK:… (Ad, soyad, TC numarası ve adres bilgisi buraya eklenmelidir)
SANIK VEKİLİ:… (Ad, soyad, Baro Sicil Numarası ve adres bilgisi buraya eklenmelidir)
KONU:… (Buraya, avukatınızla görüşerek, savunmanın içeriğini ifade eden konu bilgisi eklenmelidir)
AÇIKLAMALAR:… (Bu kısım, savunmanın en önemli kısmıdır. Mutlaka avukat ile istişare edilerek hazırlanmalıdır. Savunmanın tüm detayları ile açıklanması, olay ile ilgili değerlendirmelere yer verilmesi gerekir)
SONUÇ VE İSTEM:… (Bu kısımda, savunması yapılan kişi ile ilgili talep edilen durum hakkında bilgi verilmelidir. Örnek: Yukarıda özetlendiği üzere ilgili sebepler doğrultusunda; daha önceki savunmalarımızı tekrar ederek, bu olayda suçsuz olan müvekkilin beraatini talep etmekteyiz.)
AD SOYAD:…
İMZA:…
Kasten yaralama ya da basit yaralama savunma dilekçesi örneği yukarıdaki gibi hazırlanabilir. Ancak mutlaka alanında uzman avukatlardan destek almanız gerekmektedir. Aksi durumda savunmanız kabul edilmeyebilir ve hak kayıpları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Adam Yaralama Suçunda İzmir Ceza Avukatı
Yaralama suçu, çok sık karşılaşılan suçlardan bir tanesi olmakla birlikte Türk Ceza Kanunu kapsamında yer almaktadır. Ancak plansız hareket edilmesi halinde pek çok hak kaybı ya da dava sürecinin ciddi anlamda uzaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. İşte bunun için İzmir ceza avukatı kadrosu ile destek sağlayan Mertcan Turan Hukuk ve Danışmanlık Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Mertcan Turan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’nda, deneyimli ceza avukatları bulunmakta ve bu şekilde kasten ya da taksirle yaralama suçu ile ilgili tüm hukuki konular destek sağlanmaktadır. Bu nedenle siz de hukuk büromuz ile iletişime geçerek hukuki destek talebinizi iletebilir, hak kayıpları ile karşılaşmaktan kurtulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Taksirle Yaralama Suçu Zamanaşımı Süresi Ne Kadar?
Taksirle adam yaralama suçu şikayete tabii olmadığından, belirli bir zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Bu süre ise 8 yıl olarak belirlenmiştir.
Yaralama Suçunda Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Kasten ve taksirle işlenen yaralama suçlarında yetkili mahkeme, suçun işlendiği yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise genel olarak Asliye Ceza Mahkemesi olmaktadır.
Yaralama Suçu Uzlaştırmaya Tabii Mi?
Yaralama suçunun nitelikli hallerinin dışındaki halleri uzlaştırmaya tabiidir. Basit hallerinde uzlaştırma hükümleri uygulanabilir.
Taksirle Adam Yaralamada Etkin Pişmanlık Uygulanır Mı?
Taksirle yaralama suçu, etkin pişmanlığa tabii değildir. Etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz. Aynı durumda kasten yaralama için de geçerlidir. Bununla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.